Győri SZC Baksa Kálmán
Két Tanítási Nyelvű Gimnázium

2019.március 29-én rendeztük meg a XIII. Kémia Napot. Ismét sok csapat jelentkezett a versenyre, külön örömünkre szolgált, hogy jelentkeztek más iskolából is csapatok, a Révai Miklós Gimnáziumból és a Kossuth Lajos Szakgimnáziumból. A versenyzőket Icsei Mónika igazgatóhelyettes és dr. Szakál Pál egyetemi tanár köszöntötte. Ezek után elkezdődött a kísérletek bemutatása. A jelenlévők láthattak lángfestést, meleg fagyit, tűzhányót, de szaladgált a nátrium a víz felszínén és „kémikusan” fújták fel a lufit is.1.kep

A kísérleti bemutató után következett a teszt feladat kitöltése, majd az eredményhirdetés.

Idén 2018.március 23-án rendezte meg iskolánk sorrendben a XII. Kémia Napot.kemia2

Célunk mint korábban, a

 • a kémia népszerűsítése;
 • a kémiai tudás elmélyítése, gyakorlati alkalmazása;
 • mindennapi életünkben érdekes és fontos kémiai jelenségek bemutatása;
 • kémiai kutatások eredményeinek felhasználása a kapcsolódó (biológiai, fizikai) tudományterülethez;
 • a versenyszellem kialakítása.A csapatokat Dr. Szakál Pál a zsűri elnöke és Kurcsics Rafaella munkaközösség vezető köszöntötte, majd mindenki bemutatta az általa választott érdekes, látványos, de könnyen elvégezhető kísérletet. Ezek után megoldottak egy tesztsort.
 • A kísérletek között láttunk elefántfogkrémet, lángoló zsebkendőt, égő alkoholt, titkos írást éppúgy, mint tűz alatti égést, vagy a szublimáló jódot. Taps kísérte, a vártnál nagyobb durranógázt is.
 • A versenyre 12 csapat jelentkezet, zömében iskolánkból, de érkezett 2 csapat a Révai Gimnáziumból is. Külön öröm számunkra, hogy egy szakgimnáziumi csapat is szerepelt, a győri Kossuth Lajos Középiskolából, ami azért érdekes, mert ebben az iskolatípusban nincs külön kémia óra.

A csapatokat Dr. Szakál Pál a zsűri elnöke és Kurcsics Rafaella munkaközösség vezető köszöntötte, majd mindenki bemutatta az általa választott érdekes, látványos, de könnyen elvégezhető kísérletet. Ezek után megoldottak egy tesztsort. A kísérletek között láttunk elefántfogkrémet, lángoló zsebkendőt, égő alkoholt, titkos írást éppúgy, mint tűz alatti égést, vagy a szublimáló jódot. Taps kísérte, a vártnál nagyobb durranógázt is.

Idén, 2017. március 31-én rendezte meg iskolánk a VIII. Kémia Napot.kemiaCélunk mint korábban, a

 • a kémia népszerűsítése;
 • a kémiai tudás elmélyítése, gyakorlati alkalmazása;
 • mindennapi életünkben érdekes és fontos kémiai jelenségek bemutatása;
 • kémiai kutatások eredményeinek felhasználása a kapcsolódó (biológiai, fizikai) tudományterülethez;
 • a versenyszellem kialakítása.

A versenyre 20 csapat jelentkezett, zömében iskolánkból, de érkezett 4 nevezés a Révai Gimnáziumból is. Külön öröm számunkra, hogy egy szakgimnáziumi csapat is jelentkezett, ami azért érdekes, mert ettől az évtől már ebben az iskolatípusban nincs külön kémia óra. A csapatokat Icsei Mónika igazgatóhelyettes és Dr. Szakál Pál, a zsűri elnöke köszöntötte, majd mindenki bemutatta az általa választott érdekes, látványos, könnyen bemutatható kísérletet, ezt követte a tesztsort megoldása. A kísérletek között láttunk elefántfogkrémet, lángoló papírpénzt, égő alkoholt éppúgy, mint vörösbor varázslatot, vagy szublimáló jódot. Taps kísérte, a vártnál nagyobb durranógázt is.